Onze groepen
De Stuifheuvel is een school voor speciaal basisonderwijs die leerlingen zorg op maat biedt. De zorg voor leerlingen vindt voornamelijk plaats in de groepen. De leerlingen worden ingedeeld in groepen met elk een eigen leerkracht.Indeling gebeurt naar:
- kalenderleeftijd
- sociaal-emotionele leeftijd
- didactisch niveau
- de sociale samenhang van de te vormen groep
Een groep staat onder verantwoording van de leerkrachten. De intern begeleider coacht de leerkrachten, adviseert bij problematische situaties met betrekking tot leerlingen en zorgt voor onderlinge afstemming en doorgaande lijnen in de school.
Indeling in niveaugroepen
Het is voor onze leerlingen belangrijk om op hun eigen niveau en tempo te werken en gerichte instructie te krijgen. Daarom worden de kinderen ook ingedeeld in niveaugroepen. In deze groepen krijgen zij gerichte instructie op hun eigen niveau en kunnen zij werken in hun eigen tempo. Het is een zeer efficiënte vorm van onderwijs. Deze instructie kan door een andere leerkracht dan de groepsleerkracht worden gegeven, maar meestal wel door een leerkracht van dezelfde bouw.Daarnaast werken we met taakuren. Deze uren vallen in de zogeheten extra leertijd. Het zijn uren waarin leerlingen extra tijd besteden aan of extra instructie krijgen op specifieke vakgebieden. Dit geldt voor de leergebieden taal, lezen, spelling en rekenen. Verlengde leertijd staat in alle groepen twee keer per week op het rooster. Leerlingen kunnen daarnaast in deze leertijd werken aan specifieke opdrachten.
Speelleergroep (de Krokodillen-groep)
Deze speelleergroep faciliteert een soepele overgang van spelend leren naar methodisch leren in een rijke leeromgeving.In de speelleergroep werken we met twee sbo-groepen:
- met kinderen die zich nog moeten ontwikkelen door rijping of een gericht onderwijsaanbod en
- met kinderen die toe zijn aan het aanvankelijke leerproces of daar al mee in volle gang zijn.
Deze kinderen zijn te vergelijken met oudste kleuters van midden groep 2 tot kinderen van eind groep 3. Zij krijgen de aandacht van twee leerkrachten en een onderwijsassistente die hen binnen de klas kunnen observeren en begeleiden.
In een fris en gezellig lokaal: een rijke leer- en speelomgeving die past bij de beleving van deze leeftijdsgroep. Met reken-, lees- en schrijfhoeken, ontdekhoek en thematafels, bouwtafel, poppenkast, winkelhoek, kasten met kleur- en vormmaterialen, taal- en rekenmaterialen.
In een fris en gezellig lokaal: een rijke leer- en speelomgeving die past bij de beleving van deze leeftijdsgroep. Met reken-, lees- en schrijfhoeken, ontdekhoek en thematafels, bouwtafel, poppenkast, winkelhoek, kasten met kleur- en vormmaterialen, taal- en rekenmaterialen.
Een ruimte waar iedereen de mogelijkheid heeft te spelen en te bewegen. Waar aandacht is voor sociale vaardigheidstraining, thematisch werken, zelfstandig werken en waar structuur en rust is. Kortom, een plek waar we samenkomen en een groep zijn.
De OZA-groep
Wat is een onderwijszorgarrangement (OZA)?
Voor sommige kinderen is school een opgave. Misschien lukt het een kind niet om zich te concentreren, is er sprake van bewegingsonrust, impulsiviteit, dwingende interactiestijl, gebrek aan sociale vaardigheden of heeft het taal-en communicatieproblemen. Veelal gaat het om een combinatie van verschillende factoren. Youké biedt hulp aan kinderen die het moeilijk hebben op school -en vaak ook thuis -met Onderwijszorg Arrangementen (OZA) binnen het Speciaal Onderwijs of het Speciaal Basisonderwijs. Op de Stuifheuvel wordt het OZA aangeboden in de 'Panda- en de Beren-klas'.
Ons leerlingvolgsysteem
Observaties, toetsen en doelen worden vastgelegd om de ontwikkeling van de leerlingen goed te kunnen volgen in het zogeheten leerlingvolgsysteem. Op deze manier volgen we alle leerlingen op sociaal-emotioneel en didactisch gebied. Dat begint bij de start van het schooljaar. Dan bespreken we de nieuwe leerlingen en schrijven we voor hen een startformulier. Daarin formuleren we de hulpvragen en het persoonlijk ontwikkelingsperspectief van het kind. Van alle andere leerlingen stellen we het persoonlijk ontwikkelingsperspectief van het voorgaande periode bij naar de huidige situatie.
Twee keer per jaar observeren en toetsen we alle leerlingen uitgebreid. Hiermee evalueren we de ontwikkeling van iedere leerling en formuleren we doelen en aandachtspunten voor het komende halfjaar in een zogeheten resultaatverantwoording. Tevens bekijken we of de hulpvraag van de leerling nog steeds past in het speciaal basisonderwijs.